Чай

Хубавият чай не е напитка, а преживяване. Това най-добре го разбират истинските ценители и за тях не е странно, че в Япония и Китай той е център на ритуали с религиозно съдържание.

Родината на чай (Camellia sinesis) е Югозападен Китай. Първото му споменаване в литературата е около III хилядолетия пр.н.е. Използван първоначално като лекарство, около II-I век пр.н.е. той вече бил търговска стока, а след VIII в. – широко разпространена напитка. През 782 г. китайският императорски двор наложил данък върху производството в размер на 1/3 от добива.

В Европа чаят проникнал по два независими пътя – от Запад и от Изток. В Западна Европа за пръв път го внесли португалски моряци в началото на XVI век, но близо 100 години бил употребяван предимно в португалския кралски двор. През 1610 г. холандци направили втори опит да запознаят Европа с чая, но и този път напитката останала достъпна само за антверпенската и амстердамска аристокрация.

На пазара чаят се дели на две основни категории за качество – „плантационен“ и „премиум“. В първата група са най-фините пролетни пъпки и цели листа, брани на ръка от най-известните плантации. Предлага се неопакован в малки количества. В категорията „премиум“ влизат най-добрите промишлено обработени чайове. Някои по качество се доближават до плантационните.

Най- добрите чайове са при нас – cafeteria.bg