Капучино

ICS-coffee-logoristora-logo

Капучиното – тази великолепна смес от кафяво кафе и млечнобяла пяна е комбинация от цветовете на качулките, носени от монасите на Капуцинския орден, които са дали името на напитката. Смес от кафе и сметана е сервирана под името Капуцинер във Виена още през 1750 година, но този тип кафе става далеч по-популярно след създаването на машината за еспресо в началото на XX век. И все пак капучиното става световна напитка през 60-те години на ХХ век. По това време кафенетата в Италия, Великобритания и САЩ стават притегателно място за нов тип консуматори, а кафето с пяна се превръща в любима напитка за генерацията на почитателите на рокендрола.

 Истинското капучино трябва да съдържа 25 мл кафе еспресо и 125 мл студено мляко, разбито на пара, при което от 3 – 4 oС то се нагрява до 55 oС. Млякото трябва да е прясно, да е краве, да съдържа над 3,2% белтъчини и да има около 3,5% масленост. Необходимото за едно капучино количество мляко се разбива на пяна в съд от неръждаема стомана, за да няма примеси от никакви други аромати и вкусове.