Кафето е най-често използваното психоактивно лекарство в света. И по-точно, не кафето, а кофеинът в него. Има причина кофеинът да е така популярен и той да има огромен ефект върху тялото. На първо място е самият начин, по който ви кара да се чувствате. Кофеинът блокира хормон наречен аденозин в мозъка ви, а именно той ви кара да се чувствате уморени.

Кофеинът също така „казва“ на мозъка да освобождава естествени стимуланти като глутамин и допамин. Тези помощници повишават настроението ви и създават усещане за еуфория.

 

Обикновено тялото ви изгаря първо основния си източник на гориво-гликоген и след това изгаря мазнините. Кофеинът обаче нарушава този процес, като казва на тялото да изгаря мазнините по-рано, като запазва запасите си от гликоген за по-късно. Ето защо тялото ви може да работи по-усилено, без да го усещате и това прави кофеинът най-разпространеното средство, подобряващо производителността, използвано и в спорта. Ако сте малко уморени, проучванията са показали, че кофеинът може да подобри фокуса, да скъси времето за реакция и да подобри паметта. В случай, че не се чувствате добре, кофеинът може да помогне и с това. Той ускорява способността на тялото да абсорбира аспирин и ацетаминофен, като ги прави по-бързо усвояеми и по-дълго действащи. И в тази връзка, защо не разгледате нашия онлайн каталог с първокласно италианско кафе?

Вижте още: кафе машина долче густо