Терминът „Специално кафе“ или „Specialty Coffee“ се използва за обозначаване на кафе, което е в своя пик и е различно от другите масови кафета, защото е отгледано на идеалната надморска височина, в конкретно време на годината, в най-добрата почва и след това е брано в точното време. Отглежда се от малки, семейни ферми с дългогодишни традиции, а продукциите са от няколко десетки килограма до максимум 500 кг на година. За разлика от обикновените и масови кафета, които се отглеждат в промишлени количества и се берат машинно, специалното кафе се бере почти винаги на ръка.

Специалното кафе е задължително оценено с минимум 80 точки или повече по скала от 100 точки от сертифициран дегустатор на кафе (SCAA) или от лицензиран Q Grader (CQI). Също така има много на брой асоциации за стандарти на специално кафе. Една от най-известните такива организации е Alliance for Coffee Excellence, която организира Cup of Excellence – състезание за най-добро кафе в определен регион. Alliance for Coffee Excellence е организация, основана преди 20 год. от група познавачи на кафето, които в сътрудничество с международни организации се обединяват за да покажат на малките фермери, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия чрез подобен тип състезание и онлайн търг.

Зеленото кафе се оценява чрез визуална проверка в чаши. Визуалната проверка включва вземане на проба зелено кафе на зърна и преброяване на дефектни зърна. Дефектите могат да бъдат първични – например черни или загнили зърна или вторични, например счупени зърна. За да може едно кафе да се квалифицира като „специално“, то трябва да има нула първични дефекти и по-малко от пет вторични дефекти.

Оценяването преминава и през дегустатори(cupers), които приписват точки на всеки от атрибутите на кафето, като киселинност, плътност, вкус и аромат.

Рейтингови точки на специалното кафе:

90 – 100        Изключително (Outstanding Specialty Coffee)

85 – 89.99    Отлично (Excellent Specialty Coffee)

80 – 84.99    Много добро (Very Good Specialty Coffee)

> 80.0           Под минимума, не е специално кафе

Производството на специално кафе представлява по-малко от 5% от общото производство на кафе в света, а търсеното става все по-глямо. Специалното кафе е доста по-скъпо от останалите, заради ограниченото си количество и всички допълните грижи, които изисква по време на отглеждане, събиране и сортиране.

Всеки голям бранд кафе има собствена пекарна, а пекарите създават персонализирани профили за всяко кафе, засилвайки и подчертавайки естествените им вкусове.

Всички тези обстоятелства, превръщат специалното кафе в едно от най-вълнуващите и вкусни кафета в света. Заслужава си да се докоснете до истинските вкусове и аромати, създадени от природата, без допълнително овкусяване!

В Cafeteria.bg вече имаме бранд с категория специално кафе – NOA Coffee, който има продукти с класификация от 83 до 86 рейтингови точки. Ако и Вие сте ценител на най-качествените кафета в света, може да поръчате и опитате NOA Coffee 100% Finest Arabica на зърна  или 100% органични кафе капсули за Nespresso® системи .

Вижте още: starbucks golce gusto