Fair Trade кафе е вид сертификат, който удостоверява, че то е било произведено по стандарт за справедлива търговия.

Fair Trade организациите по света създават партньорства, които се основават на диалог, прозрачност и уважение. Тяхната е цел е постигане на по-голяма справедливост в международната търговия. Такива прантьорства помагат за устойчивото развитие и добри условия за търговия за фермерите на кафе. Fair Trade организациите са ангажирани активно в поддържане на производителите, като например те да имат устойчиви земеделски практики върху околната среда.

Tези стандарти забраняват експлоатацията на детски труд или принудителната работа.

 

Кафето е първият Fair Trade сертифициран продукт.

Първото Fair Trade кафе от Мексико излиза по рафтовете на магазините в Холандия през 1988 година. В момента Fair Trade фермерите на кафе могат да се намерят в над 30 страни. От общо около 1,6 милиона фермери и работници, които участват в Fair Тrade по целия свят, около половината са на дребните земеделски производители на кафе. Всички малки фермери производители на кафе в света са 25 милиона, а тяхното производство е около 70-80% от общото в света и точно това е причината Fair Trade организациите да се фокусират в подпомагането на точно тези много на брой малки производители.

Без значение дали любимата Ви чаша кафе ще бъде прясно смляно или инстантно, в кафене или в дома, винаги някъде около Вас ще има Fair Trade кафе. Ние Ви предлагаме да опитате едно такова кафе .

Вижте още: кафе кимбо