Ако мислите, че прилично кафе у дома означава 3 в 1 с вода стоплена на микровълновата печка и редовно посягате към него, трябва на първо място веднага да се пляснете през ръцете и второ да продължите да четете! Приготвили сме няколко съвета на ниво професионален бариста, с които да се доближите малко повече до перфектното кафе в домашни усливия.

Вода.
Използвайте качествена вода. Ако нямате желание да преварявате предварително чешмяна вода или нямате бутилирана под ръка, може да използвате филтрирана от обикновена филтърна кана.

Пречистената вода не само ще направи вкуса на кафето много по-добър, но ще премахне и всички химикали от нея, което пък е идеално за безпроблемното функциониране на кафе машината.

Температура.

Твърде горещата вода ще извлече от кафето съединения, които са по-скоро натрапчиво горчиви, отколкото приятни. Оптималната температура за приготвяне е между 91 и 96° С. Разбира се кафе машинате ще регулира правилната температура, но ако сте решили да си приготвите кафе по американски(Americano) като добавите топла вода към готовото еспресо, имайте в предвид, че оптималната температура се достига след около 45 секунди до минута изстиване, след като сте сварили вода до точката на кипене. Млякото за лате или капучино пък трябва да бъде с температура около 60-70° С. Пак да припомним, че стоплянето на вода или мляко в микровълновата печка е чиста диващина, а претоплянето или продължителното варене ще превърнат скъпоценната напитка в нещо… гадно.

Кислород.

Кафето се окислява лесно и бързо, внимавайте! Не оставяйте проготвеното кафе прекалено дълго изложено на кислород, защото започва да се окислява, а това го прави по-горчиво. На някои баристи е позволено да оставят готовото еспресо да подиша за не повече от 10 секунди преди да започнат смесване. Така, че не оставяйте еспресото, а започнте да го пиете или да го смесвате с мляко, мляко на пяна, топла вода или както го обичате.

Кафето.

Разбира се най-важният съвет е да използвате качествено кафе. Независимо с какъв тип машина разполагате у дома си, в Cafeteria.bg ще намерите качествено кафе на зърна, в смлян вид или на дози, подходящи за всички видове кафе машини. Ако вече се чувствате почти като професионален бариста, започнете с избор на правилното кафе от тук. Успех!