Ако мислите, че прилично кафе у дома означава 3 в 1 с вода стоплена на микровълновата печка и редовно посягате към него, трябва на първо място веднага да се пляснете през ръцете и второ да продължите да четете! Приготвили сме няколко съвета на ниво професионален бариста, с които да се доближите малко повече до перфектното кафе в домашни усливия.

Вода.
Използвайте качествена вода. Ако нямате желание да преварявате предварително чешмяна вода или нямате бутилирана под ръка, може да използвате филтрирана от обикновена филтърна кана.

Вижте още: безкофеиново кафе

Пречистената вода не само ще направи вкуса на кафето много по-добър, но ще премахне и всички химикали от нея, което пък е идеално за безпроблемното функциониране на кафе машината.

Температура.

Твърде горещата вода ще извлече от кафето съединения, които са по-скоро натрапчиво горчиви, отколкото приятни. Оптималната температура за приготвяне е между 91 и 96° С. Разбира се кафе машинате ще регулира правилната температура, но ако сте решили да си приготвите кафе по американски(Americano) като добавите топла вода към готовото еспресо, имайте в предвид, че оптималната температура се достига след около 45 секунди до минута изстиване, след като сте сварили вода до точката на кипене. Млякото за лате или капучино пък трябва да бъде с температура около 60-70° С. Пак да припомним, че стоплянето на вода или мляко в микровълновата печка е чиста диващина, а претоплянето или продължителното варене ще превърнат скъпоценната напитка в нещо… гадно.

Кислород.

Кафето се окислява лесно и бързо, внимавайте! Не оставяйте проготвеното кафе прекалено дълго изложено на кислород, защото започва да се окислява, а това го прави по-горчиво. На някои баристи е позволено да оставят готовото еспресо да подиша за не повече от 10 секунди преди да започнат смесване. Така, че не оставяйте еспресото, а започнте да го пиете или да го смесвате с мляко, мляко на пяна, топла вода или както го обичате.

Кафето.

Разбира се най-важният съвет е да използвате качествено кафе. Независимо с какъв тип машина разполагате у дома си, в Cafeteria.bg ще намерите качествено кафе на зърна, в смлян вид или на дози, подходящи за всички видове кафе машини. Ако вече се чувствате почти като професионален бариста, започнете с избор на правилното кафе от тук. Успех!