Истини, градски легенди и интересни факти за съхранението на кафе.

За да разберем какво се крие зад магическия момент от аромата, когато отворим опаковката с кафе, нека направим крачка назад и преди това да разгледаме фактите, за това как да съхраняваме кафе.

Да започнем с последният етап от процеса на подготовка на кафето, което стига до нас – опаковането. То помага да се запазят ароматните и органолептичните характеристики на продукта, както и да се улесни транспортирането му. За запазването качеството на изпечените кафени зърна, най-широко разпространеният метод на опаковане е опаковка с въздух, с еднопосочен вентил. Материалите, използвани за опаковане винаги са “тъмни”. Прозрачни пакети не се използват. Еднопосочният клапан се нарича “ароматизатор”, тъй като позволява процес при който може да усетим аромата на кафето вътре, но непозволява в опаковката на навлезе въздух или кислород.

Когато кафето е в опаковката, всички аромати на току-що изпечените зърна са затворени и идеално запазени по пътя си до нас потребителите.
За поддържане на свежестта и аромата на кафето е от съществено значение то да бъде съхранявано правилно съобразно няколко фактора. Степенувани по важност те са въздух, влажност, топлина и светлина, за да се запазят ароматните и органолептичните характеристики възможно най-дълго.

Къде и как да съхраняваме кафе?

В херметически затворен контейнер

Ароматите са летливи, те се разпръскват във въздуха, а повърхностните мазнини са мощни катализатори на миризми. Поради това кафето винаги трябва да се съхранява в херметически затворен контейнер, направен от стомана, тъмно стъкло или керамика, за да се сведе до минимум загубата на аромат в околната среда и обратно и да се предотврати абсорбирането на други миризми, присъстващи във въздуха.

На “хладно и сухо място”

Най-доброто място за съхраняване на кафе е известното “хладно и сухо място”, където не е влажно или прекалено горещо. “Прекалено горещото” прави кафето да е гранясано, а “прекалено студено” блокира ароматите. Идеалното място е шкафът далеч от фурната или мотора на хладилника и където слънцето не осветява директно. Накратко, добра практика е да съхранявате кафе в херметически затворени контейнери, защитени от светлина при температура между 10 ° C и 25 ° C и влажност по-ниска от 50%.

Добра идея ли е хладилника?

Съхраняването на кафе в хладилника е тема, която повдига повече от един спор. Някои твърдят, че хладилникът може да не е най-доброто място за съхраняване на кафе, защото е влажна и пълна с миризми среда. В хладилника летливите вещества от кафето се изпаряват по-бавно. Освен това студът охлажда мазнините в кафето твърде много. Несъмнено е, че съхранението на кафе в хладилника забавя процеса на промяна на органолептичните свойства.

Имайте предвид обаче, че топлинните сътресения, които са комбинирани с вариация на влажността, когато контейнерът е изваден от хладилника, не са най-подходящите фактори за запазване на качеството на сутрешната чаша кафе.

Фалшивите убеждения

Не е необходимо и наистина е вредно да се добавят коричка от ябълки, корк или други елементи, в опаковката където съхранявате кафето. Някои смятат, че тези добавки биха запазили кафето чрез абсорбиране на влагата от опаковката, те всъщност единствено могат да развалят ценните зърна кафе.

Добрите практики

Винаги е препоръчително да купувате малки количества кафе, за да избегнете опаковкатада стой отворена с месеци, тъй като това неизбежно ще доведе до загуба на вкус на кафето.

Кафето на зърна

За да имате (дори и у дома) отлично кафе еспресо, като в най-добрите кафенета, кафените зърна са най-мъдър избор, който можете да направите. Истинските любители на кафе, тези, които търсят съвършенство във всяка чаша, избират кафе на зърна за домашна употреба и ги смилат в момента, в който искат чаша ароматно еспресо. Кафето на зърна запазва характеристиките и свежестта си много по-дълго от смляното кафе, което е още една причина да се изберат кафените зърна в малки количества, пропорционални на консумацията.

Смилането на кафе

Добре е, ако имате възможност смилането на кафето да става точно преди да си го приготвите. По-малко време между смилането и консумацията означава повече ароматни остатъци в чашата. Кафето всъщност губи и разпръсква във въздуха повече от 50% от неговите органолептични и ароматни свойства след 30 минути. Идеалното време е най-много един час в дозатора, затова не смилаите прекалено много кафе в дозатора, ако няма да го употребявате на момента!

И след като вече знаете как да съхранявате кафе, разгледайте и се насладете на някои от най-новите предложения от Cafeteria.bg .

Вижте още: евтини капсули за кафе