Кафе машини

Начало/Кафе машини

Кафе машини

Кафе машини за Еспресо  са едни от най-използваните уреди в днешно време. С тях много лесно и ефективно получаваме гореща и ободряваща напитка с кафе. Кафе машините от този вид имат предимство пред останалите заради повишеното налягане на водата с което работят. Доказано е от практиката, че по-високото налягане води до по-добра екстракция на аромата от кафето! Първата еспресо кафе машина е изобретена в Италия от Анджело Мориондо през 1884-та г.

Процеса при еспресо машината за кафе донякъде е сходен с този при вакумната машина. Тя има контейнер за вода, помпа за налягане, бойлер в който завира водата и ръкохватка със вградена цедка в която стои смляното кафе. Водата от контейнера се засмуква от помпата, която вдига налягането до определена граница най-често 15-19 бара. След това тя се отвежда в бойлера където се загрява. След достигането на определената температура. Водата преминава през кафето в цедката и се оттича в чашата, като по пътя си отнема ароматът от кафето.

Кафе машини с капсули  използват абсолютно същата методика използвана при Еспресо машините. При тях липсва ръкохватката, а на нейно място има държач за капсулите в който се поставят капсулите.

Важно е да се знае, че кафе машините с капсули могат да работят само със съответните капсули , защото принципът на действие е леко различен. Например някои машини разпробиват капсулата от едната страна с куха игла. През която се подава горещата вода с високо налягане.

Други кафе машини пък използват бутален принцип, при който капсулата се избутва с бутало докато се допре до напречна стена с зъбци които разпробиват капсулата. От другият и край се подава горещата вода с налягане най-често 19 бара която преминава през кафето и извлича най-ценните му аромати.

Вижте нашите предложения cafeteria.bg!

Заглавие

Go to Top