Италианците почти са измислили начина по който остналата част от света приготвя, сервира и пие кафе. Като се започне от терминологията(cappuccino, latte, macchiato) и се стигне до кафе машината под налягане от Торино през 1884 г. Ако приемем, че кафето има духовен дом, то това несъмнено е Италия! Чуждестранните опити да се адаптира кафето с фантазия от млечни шейкове и фрапучино се смятат от местните за светотатство, а малките кафенета остават твърдо трандиционни. Докато доста световни вериги имат присъствие и продължават да отварят кафенета в Италия, независимо управялваните кафенета с ултра професионални баристи са по-скоро правило, отколкото изключение. Някой от тях са отворени още в ранните години на 18-ти век.

“Ако поръчвате кафе в Италия за първи път, спокойно може да погледнета на този акт като на неофициална церемония. “

Правило номер едно: никога не искайте голямо ванилово Лате, двоен шот с бита сметана отгоре! В повечето италиански кафенета поръчването на кафе може да се органичи до една, единствена дума. Caffè(кафе) е силен шот еспресо(думата espresso се изполва рядко в италианския кафе-бар език). Мacchiato(макиато) е еспресо с черта от пяна мляко на пара. Americano(американо) е еспресо с добавена гореща вода за малко по-дълга напитка. Cappuccino(капучино), почитаният цар на всички бели кафета е епсресо с добавено горещо мляко на пяна и опция за поръсване с шоколад.
Все още няма трайно утвърдени размери на кафето в Италия. Поръчки от рода на гранде може да бъдат приети с поглед на объркване или веселие. Стандартното капучино се сервира в порцеланова чаша от 180 ml и трябва да бъде по-скоро топло, от колкото горещо или врящо. Бъдете внимателни, когато поръчвате Лате. Думата Latte означава мляко на италиански и може би точно това ще получите при поръчка. Caffè latte е чаша топло мляко с малка капка кафе в него.

Традиционно капучиното се пие сутрин.

Някои циници даже казват, че би било огромен гаф да поръчаш капучино след  10:00 ч. сутринта. Малко е вероятно да видите някои от италианските ви приятели да заложат на млякото след обяд и все още не е престъпление да поръчате капучино след вечеря, но пък е много естествено да се извините, ако го направите!

Едно от най-добрите неща за италианското кафе е, че независомо дали ще го пиете в някое планинско село или на площад в Рим, качеството винаги е в съответствие с най-високите кафе стандрарти.