Отглеждане на кафе в домашни условия не е трудно. Може би защото си е вид екзотика за нашите географски ширини, декоративната форма на кафето е едно от много харесваните саксийни растения.

Отглеждането му е със средна трудност, а това добавя още един плюс. Има и определени специфични моменти, които е добре да се знаят предварително, за да няма неприятни изненади.

Ако се грижите правилно за него, на третата година може да очаквате първите плодчета.

 

Има няколко начина да се сдобиете с кафеено храстче. Най-лесният е да го закупите в саксия като готово растение.

Друг вариант е да си вземете резник от вече пораснало кафеено дръвче и ако имате идея от къде, то е най-добре да се възползвате от тази възможност. Първо, защото то ще се развие много по-бързо, отколкото посаденото от зърно, от което следва, че и по-рано ще може да получите плодове от него. Освен това, то веднага ще се оформи като храстче и няма да се източи на височина, оголвайки ствола си, както това се случва при семената.
Следващата стъпка е да изберете най-доброто място за растението. То трябва да е осветено (но да се пази от директни слънчеви лъчи!), проветриво (но не и на течение) и далеч от други зеленини. Идеалният вариант е до прозорец.

Топлолюбиво растение е – изисква минимум 8 С през зимата и ярка светлина, но трябва да се избягвa директно слънце.
Поливайте обилно през лятото с мека, хладка вода, но избягвайте натрупването на влага. Намалете поливането през зимата. Оросявайте листата често с вода. Подхранвайте го с течни торове два пъти месечно. А по време на растежа поливайте веднъж седмично с разредена, бедна на варовик течна тор.
Пресадете го през ранна пролет на всеки две – три години.

Добре е да знаете, че кафето цъфти много красиво, но чак на третата година. Затова се заредете с търпение. Цветовете му са бели и се появяват през лятото. Те много приличат на белия жасмин. От тях се образуват плодчетата, които в началото са зелени, а после почервеняват. Това е знак, че са узрели и може да събирате реколта. Във всеки плод има по две зърна кафе.

Ако пък предпочитате кафето единствено и само като напитка, попаднали сте на точното място! Разгледайте нашият кафе каталог тук.
Вижте още: кафе машина долче густо