Как се прави печене на кафе в домашни условия

За да приготвянето на печено кафе в домашни условия не се изисква специална техника. Трябва ви готварска печка, тава за печене и сурови зърна кафе. Ето стъпките, които можете да следвате, за да направите идеалното печене на кафе в домашни условия :

 1. Изберете сорт кафе, който предпочитате, и който е подходящ за печене вкъщи.
  Печене на кафе в домашни условия 1

  Печене на кафе в домашни условия – как се прави

 2. Важно е печката, в която ще се прави печенето на кафе в домашни условия, да може да издържи на високи температури. Ще ви е необходима и  подходяща тава. Можете да изпечете кафето и директно във фурната на печката, но се уверете се, че печката е чиста и е без следи от предишни печения.
 3. Поставете празната тава за печене на кафе в домашни условия в предварително загрята на около 250-260 градуса фурна за около 10 минути. Така тавата ще се загрее равномерно и ще осигури по-добро разпределение на топлината по време на печенето.
 4. След като тавата се загрее, изсипете кафето в нея. Разпределете равномерно зърната без да я препълвате. Върнете тавата с кафето във фурната и наблюдавайте процеса на печене. Времето за печене на кафе в домашни условия може да варира и зависи от предпочитанията ви. Обикновено отнема около 10-15 минути. По време на печенето кафето започва придобива характерен аромат и цвят.
 5. Контролирайте степента на печене на кафето в домашни условия: Наблюдавайте и следете степента на изпичане. За да проверите процесът на печене на кафе в домашни условия към седмата минута извадете зърно кафе и проверете цвета и аромата му. Ако предпочитате по-светло изпечено кафе, можете да го извадите, когато е достигнало светло кестеняв цвят. За по-тъмно печено кафе, го оставете да се пече докато стане по-тъмно и добие шоколадов нюанс.
 6. Когато кафето достигне желаната степен на печене, извадете го от фурната и бързо го охладете. Можете да го изсипете в голям съд или да го сложите на поднос с метални решетки, за да се охлади по-бързо.
  Печене на кафе в домашни условия 2

  Печене на кафе в домашни условия – съхранение

 7. След като кафето се охлади, трябва да отстраните прахта от зърната. Разтъркайте зърната между дланите си или чрез използване на домакински сито. След това ще имате чисти зърна и по-чисто кафе.

Как да съхраните кафето, което сте приготвили след печене на кафе в домашни условия

Съхранявайте изпечените и почистени зърна кафе в плътно затворен съд на тъмно и сухо място. За да се насладите на ароматна напитка кафе, получена след печене на кафе в домашни условия смелете зърната в мелачка за кафе непосредствено преди приготвянето му.

Това са основните стъпки за печене на кафе в домашни условия. Важно е да знаете, че то може да изисква няколко опита. Така ще постигнете идеалния вкус и аромат, които предпочитате.

Разгледайте предложенията ни за мляно кафе.

Как се прави печене на кафе в домашни условия

Как да съхраните кафето, което сте приготвили след печене на кафе в домашни условия