КАЧЕСТВЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ И ВЪЗПАЛЕНИЯ НА КОЖАТА

Доказано е, че редоанвта консумация на качествен зелен чай има противовъзпалителни свойства. Преглед на клинични проучвания при хора и експерименти с клетки и животни установи, че качествен зелен чай и неговият основен компонент, епигалокатехин-3-галат (EGCG), имат очевидни противовъзпалителни ефекти. Анализ от 2019 г. за употребата на екстракт от качествен зелен чай в козметиката подкрепя това. Изследователите са установили, че разтвори, включващи екстракти от качествен зелен чай, насърчават противовъзпалителни реакции, когато се прилагат локално.

СЪРДЕЧНО ЗДРАВЕ И КАЧЕСТВЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ

Резултатите от проучване от 2006 г. сочат, че консумацията на качествен зелен чай е свързана с намалена смъртност при сърдечно-съдови заболявания. Проучването проследява над 40 000 японски участници на възраст 40-79 години в продължение на 11 години, започвайки през 1994 г. Установено е, че участниците, които пият най-малко пет чаши качествен зелен чай на ден, имат намален риск от смъртност при сърдечно-съдови заболявания. Мета-анализ от 2016 г. на изследване на качествен зелен чай и сърдечно-съдовите заболявания подкрепи тези открития. В анализа са включени общо девет проучвания, включващи 259 267 индивида. Изследователите заключават, че консумацията на качествен зелен чай е свързана с благоприятни резултати по отношение на риска от сърдечно-съдови и исхемични заболявания. Отделни изследвания от 2017 г. и 2019 г. също установиха, че полифенолите в качествен зелен чай могат да понижат кръвното налягане, да намалят възпалението и да подобрят епителната функция, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Ползи от качествения зелен чай 1

Ползи от качествения зелен чай, които всеки трябва да знае

ОЩЕ ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА КАЧЕСТВЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ

В самия качествен зелен чай се съдържа вид полифенол, наречен катехин. Катехините са антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на увреждане на клетките и осигуряват други ползи за здравето. Най-известният и изобилен катехин в качествен зелен чай е епигалокатехин-3-галат (EGCG), за който изследването установява, че може да участва в подобряването на различни здравословни състояния или маркери на заболяване. Изследване от 2017 г. установява, че пиенето на качествен зелен чай може да е от полза за познавателните способности, настроението и мозъчната функция, вероятно поради съединения в в самия качествен зелен чай като кофеин и L-теанин. Проучване от 2020 г. също предполага, че консумацията на качествен зелен чай е свързана с 64% по-нисък шанс за когнитивно увреждане при хора на средна възраст и по-възрастни.

КАЧЕСТВЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ И ВЪЗПАЛЕНИЯ НА КОЖАТА

СЪРДЕЧНО ЗДРАВЕ И КАЧЕСТВЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ

ОЩЕ ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА КАЧЕСТВЕН ЗЕЛЕН ЧАЙ